loading
Кликнете за Opel LiveChat
chat
  • Към версията с двойно предаване на новия рlug-in хибриден модел (PHEV – Plug-in Hybrid Electric Vehicle) се добавя и вариант със задвижване на предните колела
  • Общата системна мощност е 165 кВт (224 к.с.)
  • Автономен пробег на електричество до 57 км (според WLTP)
  • Потенциална базова цена от 38 512 евро на пазара в Германия с по-висок „екологичен бонус“
  • Всички модели на Opel ще бъдат електрифицирани в периода до 2024 година

Новият Opel Grandland X Plug-in-Hybrid с предно предаванеРюселсхайм.  Предстои ни среща с поредния електрифициран модел на марката Opel - след изцяло електрическия Opel Corsa-e и plug-in хибридният Grandland X със система за задвижване на четирите колела, елегантният SUV модел вече се предлага и и като PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) с предно предаване. Така Grandland X става първият модел на Opel, при който клиентите ща могат да избират между две хибридни версии - със задвижване на всички колела Grandland X Hybrid4 (среден комбиниран разход на гориво 1,4-1,3 л/100 км с 32-29 г/км CO2 според WLTP1; 1,6-1,5 л/100 км, 36-34 г/км CO2 според NEDC2) и с предно предаване (FWD). Цените при FWD модела започват от 43 440 евро (препоръчана от производителя цена с включен ДДС за германския пазар). Нетната цена, която се използва за изчисляване на полагащата се субсидия, е 36 504 евро.

С комбинацията от 1.6-литров бензинов турбодвигател и електромотор, осигуряващ задвижването на предните колела, Grandland X Hybrid осигурява системна мощност от 165 кВт (224 к.с.) и съответно въртящ момент до 360 Нм (предварителни данни за  среден комбиниран разход на гориво 1,5 -1.4 л/100 км, 34-31 г/км CO2 според WLTP1; 1.7-1.5 л/100 км, 37-35 г/км CO2 според NEDC1). Plug-in хибридният модел може да измине изцяло на електричество до 57 километра според WLTP цикъла  и 60-65 км според цикъла NEDC2.

Високите мерки за безопасност са част от серийното оборудване на модела и включват високотехнологични системи за асистенция на водача, като предупреждението за опасност от сблъсък отпред FCA (Forward Collision Alert) с функция за разпознаване на пешеходци и режим на самостоятелно аварийно спиране AEB (Automatic Emergency Braking), системата за асистенция при поддържане на лентата на движение LKA (Lane Keep Assist) и за откриване и предупреждение за сънливост и умора на водача DDА (Driver Drowsiness Alert). Инфоразвлекателната система Navi 5.0 IntelliLink и големият цветен сензорен екран на свой ред гарантира отлична свързаност за водача и пътниците.

С цел допълнително повишаване на ефективността, Grandland X Hybrid разполага и с усъвършенствана рекуперативна спирачна система за възстановяване на излишната енергия при спиране или намаляване на скоростта.

Привлекателна цена + увеличена субсидия = достъп до модел с хибридно задвижване на цена под 40 000 евро

На пазара в Германия отлично оборудваната версия Business Edition на Opel Grandland X Hybrid се предлага за 43 434 евро (препоръчана от производителя цена с включен ДДС). Едновременно с това, Grandland X Hybrid е включен в списъка от  допустими електрически превозни средства от германската Федерална служба за икономика и контрол на износа (BAFA), което дава възможност на клиентите да се възползват от ценовото предимство на т.нар. „екологичен бонус“. Половината от този бонус се предоставя директно от автомобилните производители, а другата половина - от федералната субсидия, чиито обем се очаква да нарасне скоро от 3 000 на 4 500 евро. В случая на Grandland X Hybrid това би означавало, че субсидията на производителя в размер на 2250 евро ще бъде приспадната от нетната цена (36 504 евро), формирайки остатък от 34 254 евро. След добавяне на ДДС, цената става 40 762 евро, а след приспадане на държавната субсидия в размер на 2 250 евро след фактурирането, общият „екологичен бонус“ намалява разходите за покупка на Grandland X Hybrid Business Edition от 43 440 евро с ДДС до значително по-привлекателното крайно ниво от 38 512 евро. Така клиентът спестява почти 5000 евро.

Водачите на Grandland X Hybrid в Германия могат също така да се възползват и от облекченията на данъчното облагане на фирмени автомобили с електрифицирано задвижване, които предвиждат например съкращаване наполовина на данъка върху разходите за покупка и експлоатация в сравнение с този за автомобили с конвенционално задвижване с двигатели с вътрешно горене.

Високотехнологичен хибрид – електродвигател и бензинов турбодвигател със система за директно впръскване на гориво

Новият Opel Grandland X Plug-in-Hybrid с предно предаванеЗадвижващата система на Grandland X Hybrid се състои от 1,6-литров четирицилиндров бензинов двигател с максимална мощност 133 кВт (180 к.с.) и системи за принудително пълнене с турбокомпресор и директно впръскване на горивото, към който се прибавят тягов електродвигател с максимална мощност 81 кВт (110 к.с.) и литиево-йонна акумулаторна батерия с капацитет 13,2 кВтч. Електродвигателят е свързан с електрифицирана осемстепенна автоматична трансмисия.

Двигателят с вътрешно горене ще се използва предимно при средна до висока скорост на движение, докато режимите на ниска до средна скорост и частично натоварване се покриват от електрическата част на силовия тракт. Проучванията показват, че в Германия пробегът при повечето ежедневни пътувания не надхвърля  50 километра, което означава, че при тези потребители Grandland X Hybrid би могъл да се движи с нулеви емисии през цялото време.

Grandland X Hybrid предлага три режима на задвижване - “Electric”, “Hybrid” и “Sport”,  с което осигурява на водача възможност да адаптира оптимално характеристиките на автомобила към своите индивидуални предпочитания или към конкретните условия на шофиране. Така например, изборът на режим „Hybrid“ позволява на автомобила автоматично да подбира най-ефективния метод за задвижване с възможност за преминаване към „Electric“ за шофиране с нулево ниво на емисиите при достигане до централните градски зони. „Sport“ съчетава мощността на двигателя с вътрешно горенеи на електродвигателя за постигане на подчертано динамични характеристики на пътя. Grandland X Hybrid може да се ускори от нула до 100 км/ч за 8,9 секунди и да достигне максимална скорост от 225 км/ч.

Куплунгът за зареждане на акумулаторната батерия чрез бордовото зарядно устройство с мощност 3,7 кВт (допълнително се предлага и версия с 7,4 кВт) е удобно разположен от противоположната страна на капака на резервоара за гориво, докато акумулаторната батерия е монтирана под задните седалки с цел  оптимизация на полезния обем в пътническото и багажното пространство.

Тъй като електроенергията  се предлага на значително по-ниска цена от бензина, собствениците на новия модел могат да спестят средства с редовно зареждане на батерията, вместо да наливат гориво в резервоара. В зависимост от конкретните локални цени и изминаваните разстояния, по този начин могат да се намалят значително енергийните разходи за транспорт. Времето за зареждане зависи от вида на зарядното устройство – ако се използва кабел mode 3 и вграденото зарядно устройство с мощност 7,4 кВт, акумулаторната батерия на Grandland X Hybrid би могла  да бъде напълно заредена за по-малко от два часа.

За да направи процеса на зареждане още по-удобен, Grandland X Hybrid използва специализираните решения и услуги за автомобили с електрифицирано задвижване, предлагани от Free2Move - марката за мобилност на Groupe PSA. Офертата включва карта за зареждане и функция за планиране на маршрута с показване на местоположението на станциите за зареждане по пътя. Приложението "myOpel" позволява също програмиране на времето за зареждане или оптимално управление на работата на климатичната инсталация чрез "дистанционно управление". Услугата “OpelConnect” на свой ред предлага функции като Live Navigation с информация за пътнотранспортната обстановка в реално време, проверка на данните за превозното средство от самото приложение, директна връзка с пътна помощ и аварийно повикване e-Call. Помощта може да бъде извикана в рамките на секунди с натискане на червения бутон, а ако бъде установено задействане на притягащите устройства на предпазните колани или на въздушните възглавници, спешното повикване e-Call се активира автоматично.

С новия Grandland X Hybrid, електрическата офанзива на марката Opel набира още по-голяма скорост. Първият електрически лекотоварен модел Vivaro-e ще отбележи пазарната си премиера през следващата година, а през 2021 ще последват и електрическите версии на Combo Life, Combo Cargo и Zafira Life. В периода до 2024 година всички модели на Opel ще бъдат електрифицирани.

 


[1] Посочените данни относно разхода на гориво и емисиите на CO2 са в съответствие с хомологацията по цикъла WLTP (европейска норма ЕС 2017/948). От 1 септември 2018 година новите превозни средства получават типово одобрение съгласно WLTP (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure - Световна хармонизирана тестова процедура за леки автомобили), която е нова, по-реалистична изпитателна процедура за измерване на разхода на гориво и емисиите на CO2. WLTP замества напълно изпитателния цкъл NEDC (New European Drive Cycle - Нов европейски цикъл на движение), който бе досега използваната тестова процедура. Поради по-реалистичните изпитателни условия, разходът на гориво и емисиите на CO2, измерени по WLTP, в много случаи са по-високи в сравнение с тези, измерени по NEDC. Данните за разхода на гориво и емисиите на CO2 могат да се различават в зависимост от конкретното оборудване, допълнителното оборудване и размера на гумите. 

[2] Данните за разхода на гориво и емисиите на CO2 са определени на основата на изискванията и методологията на nowata изпитателната процедура  WLTP (европейска норма EU 2017/948), след което съответните стойности са преизчислени обратно към NEDC с цел сравнение с други автомобили. Моля свържете се с официален дилър на марката за да получите актуална информация. Стойностите не отчитат специфичната експлоатация, пътни условия, конкретно серийно и допълнително оборудване и могат да се различават в зависимост от използвания размер гуми.

НАЧАЛО