loading
Кликнете за Opel LiveChat
chat
  • 1.4-литровият бензинов турбодвигател с мощност 120 к.с. вече се предлага и с шестстепенна автоматична предавателна кутия
  • Новата автоматична трансмисия се отличава с по-ниско вътрешно триене, повече комфорт и по-кратко време за смяна на предавките
  • Дизеловата версия с двигател 1.7 CDTI със 110 к.с. вече също използва новото поколение автоматична предавателна кутия
  • Стилният шампион по гъвкавост и практичност продължава да заема първото място в своя пазарен сегмент

 

 

Рюселсхайм. Opel продължава развитието на своя шампион по гъвкавост и практичност Meriva, което ще допадне особено много на ориентираните към комфорта потребители. Европейският лидер на пазара на еднообемните автомобили в сегмент В (с пазарен дял в сегмента в размер на 25 процента през 2011 година) вече може да бъде поръчан с комбинация от 1.4-литров бензинов турбодвигател (88 кВт/120 к.с.) и автоматична предавателна кутия в допълнение към вече съществуващата автоматична версия с дизелов двигател 1.7 CDTI. Новият вариант с автоматична трансмисия Meriva 1.4 се отличава с предавателен механизъм от ново поколение с намалено вътрешно триене, шест степени и по-плавна и бърза смяна на предавките. Автоматичният дизелов вариант Meriva 1.7 CDTI (81 кВт/110 к.с.) вече също ще предлага предимствата на това ново поколение предавателен механизъм.

 

Цените на Opel Meriva, който се предлага серийно със системите FlexDoors на вратите и FlexSpace на седалките, започват от 14 885 eвро. Версията с 1.4-литров бензинов турбодвигател и шестстепенна автоматична предавателна кутия може да бъде поръчана за 17 535 eвро, а вариантът с автоматична трансмисия и двигател 1.7 CDTI на Meriva се предлага на цена от 19 435 eвро (всички цени са предварителни и препоръчителните, отнасят се за пазара в България и са с включен ДДС).

 

Вариантът с новата шестстепенна автоматична предавателна кутия на Meriva с 1.4-литровия бензинов двигател с турбокомпресор постига максимална мощност 88 кВт/120 к.с. и осигурява впечатляващ максимум на въртящия момент в размер на 200 Нм, който е на разположение още при 1 750 об/мин. Моделът се ускорява от място до 100 км/ч в рамките на едва 11.9 секунди, а максималната му скорост достига 185 км/ч. Разходът на гориво в комбиниран цикъл е 7.2 л/100 км, което е равносилно на 169 грама емисии на CO2 на километър пробег. Вариантът на Meriva със същия двигател и шестстепенна механична предавателна кутия изразходва средно 6.4 литра на 100 километра.

 

Вариантът с автоматична трансмисия на Meriva 1.7 CDTI с максимална мощност 81 кВт/110 к.с. постига впечатляващ максимум на въртящия момент от 280 Нм още от 2300 об/мин. Спринтът от 0 до 100 км/ч при него се извършва за 12.9 секунди, а максималната скорост достига 178 км/ч. Тази версия на модела изразходва 6.1 литра гориво в комбиниран цикъл на движение, което се равнява на 160г/км CO2.

 

Новото поколение автоматични трансмисии – намалено вътрешно триене, по-висок комфорт, по-кратко време за превключване

 

Второто поколение шестстепенни автоматични предавателни кутии на Opel ще отбележи своя дебют през лятото на 2012 година – точно навреме за новата моделна година. Наред с повишената ефективност, основните подобрения при него включват по-краткото време за превключване и намаляването на нивата на шума и вибрациите. С намаляване на размерите на преобразувателя на въртящия момент се снижават и инерционните сили, а повишаването на ефективността се дължи на оптимизирания предавателен механизъм, в това число фрикционните дискове, лагерите и уплътнителните пръстени. Силата на демпферните пружини е намалена близо наполовина, което спомага за по-добро поглъщане на вибрациите. За активиране на предавките вече се използват нови соленоидни елементи с линейно действие, които са по-леки и спомагат за по-бърза смяна. Времето за реакция при смяна на предавките е снижено с до 60 процента (или 100 хилядни от секундата), а общото време за преминаване от една предавка на друга е намалено с до 40 процента.

 

Както и предходната трансмисия, смяната на предавките при новото поколение шестстепенни автоматични механизми може да се извършва и ръчно с функцията ActiveSelect, при което скоростният лост може да се натиска напред или да се изтегля назад. Адаптивното електронно управление на предавателната кутия съдържа множество интелигентни функции, сред които автоматичното включване на празен ход на двигателя при престой за намаляване на разхода на гориво или програмата за движение по наклон, която съобразява режима на смяна на предавките в зависимост от степента на наклона при изкачване или спускане. Сред другите положителни странични ефекти е намаляването на компановъчните габарити на трансмисията, които са намалени с 30 милиметра. Tова на свой ред спомага за подобряване на пасивната безопасност на модела.

 

Стилният шампион по гъвкавост и практичност остава номер едно

 

От момента на своя пазарен дебют през 2010 година, второто поколение на Opel Meriva заема водещата позиция в В-сегмента на европейския пазар на еднообемни автомобили. През 2011 година, шампионът по гъвкавост и практичност постигна пазарен дял от 25 процента в своя сегмент, а в Германия този дял достигна цели 43 процента. Включвайки резултатите от месец април 2012 година, над 218 000 клиенти в Европа са спрели своя избор върху второто поколение на бестселъра в тази категория. В статистиката за повредите на Германския автомобилен клуб ADAC през 2011 година, публикувани през месец май, Opel Meriva за пореден път спечели първото място при минивановете и с това утвърди своето място сред технически най-надеждните автомобили в Германия.

 

Привлекателният дизайн, високото качество на изпълнението, уникалната гъвкавост на вътрешното пространство и наистина превъзходната ергономичност също дават своя значим принос за успешното представяне на модела Meriva. Експертите от независимата германска фондация за ортопедично здраве на гърба AGR (“Aktion Gesunder Rücken e.V.”) отличиха минивана на Opel с престижния си знак за одобрение, превръщайки го в първия и единствен в света сериен автомобил, притежаващ подобно отличие. Системата за организация на седалките FlexSpace, системата на вратите FlexDoors, допълнително предлаганите ергономични седалки, централната конзола FlexRail и възможността за поръчка по желание на изцяло вградения багажник за велосипеди FlexFix, също дават своя принос за цялостния успех и уникалните пазарни позиции на модела Meriva.НАЧАЛО