loading
Кликнете за Opel LiveChat
chat
  • Конструиран и и произвеждан в Германия – първият моден градски автомобил на Opel
  • Дързък дизайн визуализира индивидуалността и динамиката
  • Три различни характера или „светове на настроението” поставят основа за почти безброй  комбинации
  • С ADAM се въвеждат премиум технологични решения във водения от модните тенденции А-сегмент  
  • Уникална инфоразвлекателна система дава възможност за интеграция на смартфона с автомобила

 

Рюселсхам. С напълно новия ADAM, Opel навлиза във водения от модните тенденции А-сегмент с шикозен, малък градски автомобил. Opel ADAM съчетава дръзка, изпълнена със сила стилистика с потенциал за почти неограничена възможност за индивидуализация, превръщаща всеки ADAM в отделен и уникален продукт. Освен това той осигурява премиум технологии от по-горните сегменти, включително бордова инфоразвлекателна система, интегрираща смартфона на собственика в автомобила (с операционни системи Android и Apple iOS), с което дава достъп до базирани на интернет приложения в автомобила.  

 

С дължината си от почти 3.70 метра (1.72 метра ширина, без огледалата), пъргавият малък автомобил с три врати перфектно се вписва в градската среда. В своята кабина Opel ADAM предлага място за четирима души, които ще се радват на вдъхновените от по-големи и луксозни модели атмосфера и простор, необичайни за малък автомобил. В A-сегмента Opel вече предлага своята Agila, която впечатлява с практичността си. Сега новият спортен и елегантен модел ADAM е насочен специално към модерните градски клиенти, които търсят автомобил, изразяващ техният личен стил на живот. Експертите смятат, че ориентираният към лайфстайла подсегмент ще нараства със стабилни темпове в следващите няколко години.

 

“Новият ADAM осигурява потенциал за ръст на марката и ние сме особено горди, че нашият моден малък модел ще приложи отличните германски технологии в този сегмент,” отбелязва изпълнителният директор на Opel Карл-Фридрих Щраке. “На практика ADAM е единственият автомобил в A-сегмента, който ще бъде изцяло произвеждан в Германия. Сигурни сме, че той ще бъде посрещнат по фантастичен начин на световната си премиера в Париж през септември:”

 

Първоначално Opel ADAM ще се задвижва от три ефективни бензинови мотора (1.2 л 51 кВт/70 к.с., 1.4 л 64 кВт/87 к.с. и 1.4 л 74 кВт/100 к.с.), съчетани с петстепенна механична трансмисия. Всички задвижващи агрегати ще се предлагат с технологичен пакет ecoFLEX, включващ системата Start/Stop, която повишава икономичността. По-късно в ADAM ще направи своята премиера и ново поколение малък бензинов мотор, който ще разполага с директно впръскване на гориво и принудително пълнене с турбокомпресор, с което допълнително ще се намали разходът на гориво и ще се подобри динамиката. Този нов двигател ще се комбинира и с ново поколение шестстепенна механична трансмисия.  

 

Персонализация: “Почти неограниченброй възможности

 

ADAM въвежда напълно нов подход по отношение на нивата на оборудване. Използването на познатата градираща система е заменена с възможност клиентите да избират измежду три различни „характера” на оборудване или „светове на настроението” с високо ниво на индивидуализация: ADAM JAM, ADAM GLAM и ADAM SLAM: Тези три характера поставят основите на практически неограничен потенциал за персонализация с широк избор от екстериорни цветове, три цвята на покрива, различни интериорни цветове, декори и различни облицовки на тавана, включително версия с вградени в тавана LED «звездни» светлини и други дизайнерски елементи, вдъхновени от премиум моделите.  

 

Марк Адамс, вицепрезидент на Opel, отговорен за дизайна пояснява: “Никой друг автомобил в този сегмент не може да бъде персонализиран така както Opel ADAM, защото ние предлагаме на практика неограничени възможности по отношение на комбинирането на външния и интериорния цвят, тъканите, декорациите и съчетанията от допълнителни елементи. Малко вероятно е наш клиент да види автомобил в същото съчетание като неговия.”

 

Избор: Дързък интериор с уникален силует и вдъхновен от лукса интериор

 

ADAM въвежда оценената подобаващо от клиентите, материализирана под формата на множество награди, философия на Opel, в която „скулптурната артистичност се среща с германската прецизност” във водения от модните тенденции А-сегмент. И за разлика от другите конкуренти от въпросния сегмент, ADAM не се придържа към тенденциите на ретро стилистиката, а се насочва към търсене на модерен и дързък израз.

 

Впечатляващият и уникален „плаващ” покрив на ADAM, който е визуално отделен от долната част на автомобила, позволява перфектното изпълнение на съчетание от два цвята. Знакът с името на модела е разположен – за разлика от повечето други автомобили – на задната колонка под хромираната лайстна над прозорците, която допринася за уникалното му излъчване. В широката предна решетка на ADAM е интегрирана хромирана лайстна във формата на крило и емблемата на Opel по подобие на тази на новата Astra. Острани в долната част на вратите могат да бъдат открити характерните за стилистичния език на Opel релефни „остриета” и специфичната „ударна вълна” около дръжките на вратите, заимствана от Astra GTC. Предните светлини разполагат с дневни светлини с формата на крило - още един типичен стилов елемнт за Opel. За първи път в A-сегмента, както предните светлини, така и задните се предлагат с авангардната и енергоспестяваща LED технология.  

 

В интериора също може да бъде открита философията на уникалност и лукс, характерна за външността – стилна, премиум атмосфера, с впечатляващо внушително пространство за толкова малък автомобил. Със своите скулптурирани, хармонични повърхности с грациозни обточени линии, също като при по-големите Astra, Meriva и Insignia, ADAM е най-новият израз на марковата философия в своята последна и с най-малък размер реализация. Кръглите контролни прибори, наподобяващи хронограф, и хромираните панели на бутоните и превключвателите завършват аурата на спортна прецизност.  

 

Свързаност: Високо ниво на оборудване, включващо интеграция на смартфон

 

ADAM е първият автомобил оборудван с новата авангардна инфоразвлекателна система на Opel, която не само позволява пренос на функциите на смартфон в автомобила, но и добавяне на допълнителни възможности към тях, позволяващи повече удобство и гъвкавост от конвенционалната система. Новата технология е ексклузивна за A-сегмента, защото не само предлага свързаност за смартфон със софтуер на Apple iOS, но е и съвместима и с операционната система Android.

 

Новата инфоразвлекателната система дава достъп до избрано съдържание от смартфона, включително интернет базирани приложения като GPS навигация. Тя изобразява съдържанието на седеминчовия пълноцветен, управляван с докосване екран с висока резолюция, който освен това осигурява бърз и интуитивен достъп до различни контролни функции чрез лесни за работа менюта.  

 

В допълнение, с помощта на BluetoothTM и USB връзка, пътниците в ADAM могат да използват своите MP3 плеъри, iPodTM устройства и таблети. Осигурен е директен вход за музикални устройства, които не са оборудвани с възможност за USB или BluetoothTM връзка. Собствениците на ADAM, които искат да се наслаждават на видеофайлове или снимки, могат да сторят това, когато автомобилът е спрял.  

 

Действие: Авангардни технологии от горните класове за първи път в A-сегмента

 

В ADAM се въвеждат множество технологични решения характерни за по-горните сегменти. Моделът предлага за първи път в А-сегмента новото поколение на асистента за паркиране (Advanced Park Assist, APA II). Водачът активира системата с помощта на бутон на арматурното табло и при преминаване край други паркирани автомобили, тя му съобщава за наличие на достатъчно голямо пространство, в което автомобилът може да се побере. След това системата автоматично извършва операцията по паркиране, като водачът просто трябва да контролира спирачката, съединителя и предавките. Тази система винаги се предлага в съчетание със системата за предупреждение при наличие на автомобил в мъртвата зона (Side Blind Spot Alert, SBSA), която използва ултразвукови сензори. Друга, използвана за първи път в А-сегмента функция, е подгряването на волана, което е още една частица от лукса на по-големите модели.  

 

Пътуване: Динамична ходова част и стандартна система ESP за всички версии на ADAM

 

Дръзката фигура на ADAM се подчертава и от широките следи (отпред: 1485 мм/ отзад: 1478 мм). Конструкцията на неговата ходова част с междуосие 2311 мм има като основни приоритети безопасността и комфорта. В предната част са използвани Макферсън елементи и отделна подрама, а отзад ADAM е оборудван със съставна торсионна греда. Размерите на колелата варират от 15 до 18 цола, като версиите със 17 и 18 цолови джанти стандартно се предлагат със спортна ходова част и по-директно кормилно управление. Електрическото кормилно упрваление на ADAM (Electrical Power Steering, EPS) предлага и режим на работа CITY, който увеличава степента на асистенция при ниски скорости на движение – функция, особено ценна при паркиране. Електронната стабилизираща система ESP от последно поколение също се предлага като стандартно оборудване за всички версии на ADAM и включва множество подфункции като асистент при потегляне по наклон (Hill Start Assist).

 

Високото ниво на пасивна безопасност се гарантира от изключително здравата пътническа клетка, изработена главно от високоякостна стомана. Тя се допълва от предни и странични въздушни възглавници и въздушни завеси, както и система за предварително доопъване на коланите на предните седалки, които освен това предлагат и допълнителна защита на коленете и краката. Други системи за безопасност са подготовката за поставяне на детски седалки ISOFIX с допълнителни свързващи елементи отгоре. С цел по-лесно и безопасно поставяне на детски столчета задната седалка е разделена в пропорция 50:50.

 

Изцяло новият Opel ADAM ще се предлага на клиентите след официалната си премиера на Автомобилното изложение в Париж ( 29 септември – 14 октомври, 2012). Първите коли ще са при дилърите през януари 2013 година.НАЧАЛО